ЛАОДИКИЯ

описание
Дата и час: Нед Яну 23, 2022 6:39 pm

Търсене
разширено търсене


Последни членове

Потребителско име
Регистриран на
jonas 01 Фев
Miroslav 14 Авг
Veniamin Peev 12 Май
павел 08 Май
Tony 27 Апр
Марко 25 Апр
Tatyana Ivanova 21 Апр
prosveten 07 Апр

Най-много писал

Потребителско име Мнения
Л.Маринов 12
Добромир 6
Tatyana Ivanova 3
admin 1
jonas 1

Случаен потребител

павел

Присъедини се:08.5.2013
Мнения:0


   Появата на нов сайт под името “Лаодикия”, който е твърде симптоматичен за определено критични намерения, показва, че българският евангелизъм у нас и в чужбина стъпва в реалните си измерения. Само официозите у нас продължават да поддържат приповдигнатия си тон и инерцията на ласкателства към всяка инициатива на своите лидери или отделни групички от хора, което е непреодолян остатък от тоталитарното и шаблонно възприятие на нещата в българските църковни общности. “Лаодикия” обещава да предостави на своите читатели не само точната фотографска картина на евангелската ситуация, но с критичен тон и градивни предложения да се стреми да постигне корекции там, където това е неотложно. За такава инициатива администраторите заслужават искрени поздравления. Дерзайте, братя!

   Лично аз се надявам силно, че “Лаодикия” ще съдейства за приключването на фалша и поставянето на началото на говорене на истината. В тази посока вече има сериозно ангажирани сайтове като сп. “Свобода за всеки” и “Пастир.орг”, които ежедневно и ежечасно се посещават от български евангелисти у нас и в чужбина. Такива сайтове създават особена динамика на мисленето, променят втвърдените тенденции и подобряват качеството на евангелското светоусещане. Авторите и коментаторите в тези сайтове показаха нежелание да се хлъзгат по наклона на църковническата политика, която е белязана от угодничество пред властимащите и хамелеонщина, от правене на компромиси с християнските доктрини и пренебрегване Христовата заръка да имаме такава ясна позиция по всички наболели проблеми, която се изразява с изричането на “да” или “не”. Надявам се, че авторите и коменаторите в “Лаодикия” ще придадат необходимите нюанси на този сайт, който ще съхрани своята уникалност, но и ще стане част от новата критична тенденция в българския евангелизъм.

   Христовата препоръка в “Лаодикийското послание” е: “Дано да беше ти студен или топъл” (Откр. 3:15 б). Нашият Господ иска да показваме ясна позиция по всеки дискутиран проблем. Надявам се това “или... или” да бъде категорично изразяваната политика на “Лаодикия”. Не може да има размиване на границите между истина и лъжа. Не може да има прескачане на границите между отделните религии, между християнството и секуларизма. Ще припомня абсурда, който един от родните ни политици се опита да афишира в близкото ни минало, определяйки се като “православен атеист”. Такова животно, такъв хермафродит в християнството няма и не може да има! Или си християнин, или си безбожник. Или си евангелски християнин, който е наследник на заветите на реформаторите Лутер, Меланхтон, Цвингли, Калвин, или си никой в областта на богословието. Или служиш на Христа и Църквата, или си лакей на държавата. Лаодикия е програмната църква на никаквищината. Нито топла, нито студена. Нито християнска, нито нехристиянска. “И тако, и вако”! Затова в “Лаодикия” ние трябва да разобличаваме “лаодикийщината”, за да предпазим или излекуваме българския евангелизъм от лаодийските му уклони.

   Христос не гледа с незаинтересованост към “лаодикийщината”. Истински чувствителните евангелски християни настръхват от присъдата: “Понеже си хладък, нито топъл, нито студен, ще те повърна из устата Си” (ст. 16). Съвременната лаодикийска църква може да има самочувствието на църква с двехилядолетна история. Тя може да се гордее с това, че е била “тяло Христово”, осветена част на Богочовека и Спасителя Христос. Но ако тя не допуска да тече във вените и артериите й чистото Христово учение, ако й липсва жизнеността на ранната Църква, ако е размила границите между “Божието” и “Кесаревото”, ако се е институционизирала под влиянието на държавата и се е превърнала в здание от мъртви камъни, то тя ще бъде отхвърлена. Църквата не е парламентарна сграда, в която често се подслоняват некадърници и кариеристи. Църквата не е картинна галерия, където висят портретите на мъртви светии. Църквата не е хладилник, където пазим дълбоко замразените спомени за духовните успехи на миналото. Църквата не е и не може да бъде лаодикийска! За истинската Църква – в миналото и днес – важи определението: “Вие, като живи камъни, се съграждате в духовен дом, за да станете свято свещенство, да принасяте духовни жертви, благоприятни на Бога чрез Исуса Христа” (І Петр. 2:5).

   На добър час, “Лаодикия”! Вярвам, че Вашата инициатива ще допринесе за съживяването на хладката българска евангелска Лаодикия!

Д-р Вениамин Пеев


Влез

Потребителско име:


Парола:


запомни ме
скрий ме


Статистика

Всичко
Общо мнения 23
Общо теми 18
Всичко обявления 0
Всичко анкети 0
Общо членове 13
Най-нов

Кой е на линия

Всичко:1

Регистрирани:0
Скрити:0
Гости:1

На Нед Мар 15, 2020 4:50 pm е имало общо 122 посетители наведнъж.

Регистрирани потребители: 0 регистрирани


cron
Supported by PlusWebDesign.net
Powered by QuebecServer.com
Translated by admin